Tobacco stuff

January 27, 2010

(разхвърляни мисли, неподреден текст)

Пуша.

Проблем 1: Осъзнах, че съм почти на двайсет и една и пуша от почти девет години. Редовно, по кутия на ден, в разни периоди през годините – и по две. Само на мен ли ми звучи стряскащо?

Проблем 2: Тук цигарите са скъпи. Много. Толкова, че докато бях в Дания цигарите ми се струваха евтини и си пушех като пич. В това кралство цената за десет цигари Pall Mall е 2.30 паунда (малко над 5 лв).

Осъзнавам физическата вреда от пушенето на цигари.  Знам от първа ръка до какво води пушенето – единия ми дядо е починал от рак на белия дроб. Последните си дни не е можел да разпознае и собствените си деца и съвсем буквално е полудял (общо взето рака прецаква белите дробове което води до по-малко кислород при мозъка и той директно си блокира плюс невероятните болки които е изпитвал). Бил съм на три и не помня но погледите и тембъра на на майка ми и баба ми докато ми разказват за дядо са достатъчни. И все пак винаги съм приемал всичко това по-скоро като цена която плащам за удоволствието. А то всяко удоволствие се заплаща така или иначе. Което води до…

Проблем 3: Харесва ми да пуша. Харесва ми бе, хубаво ми е. Особено след като не съм пушил няколко часа. Или след хранене. Или рано сутрин с кафето.

Много е трудно да спреш да правиш нещо което ти харесва (представете си какво им е на болните от СПИН, примерно – ако правиш секс с някого е доста вероятно да го отвъдиш и него, но пък… да спреш да правиш секс въобще – доста кофти). Тук не става дума за воля и инат – и от двете имам по много и съм го доказвал многократно (пък макар понякога само пред себе си). Става дума че като ми харесва нещо го правя. Ако не ми харесваше да пуша отдавна да съм спрял.

Обаче…

Нямам пари да се оригна, тръгнал съм да пуша…

Много други неща ми харесват.

Парите които давам за цигари ми трябват за други неща.

Та…

(Пишейки това нещо в мене ме дърпа назад и ми казва “я стига глупости, жмули си цигарите”. И много ми се иска да послушам този глас, но поне понякога опитвам да съм прагматичен.)

Последните 40-50 дни се оказаха едни от най-хубавите в живота ми. Не за друго, ами просто никога преди не съм бил толкова надъхан, мотивиран,  толкова вътрешно вдъхновен, толкова креативен. Имам си причини, нито една от тях изненадващо (за мен) не е от женски пол. След не твърде дълго време сигурно ще пиша по-подробно.

Съответно се опитвам (успешно!) да рисувам повече (няма да наричам нещата си изкуство все още) а за това си трябват немалко пари (особено като намесим акрилни и най-вече маслени бои си трябват направо много). И една друга цел която съм си поставил е да чета повече книги (вдъхновен от нашия любим Крокодил (който е абсолютна машина, btw). Не съм фен на библиотеките, а и искам да си изградя собствена солидна. Което също не е никак евтино начинание. Книгите които купувам  досега са все от 10 паунда на горе, а като ускоря темпото на изчитане и купувам още и още (има тонове неща които искам да изчета) ще похарча много пари за книги.

Решението:

Ще се преклещя сам – ще похарча повечето си пари за книги и материали колкото да ми останат само за храна. Така избора ми ще е горе-долу “оцелей физически или пуши”.

Снощи реших да не си купувам цигари – съвсем спонтанно, просто “да видим какво ще стане”. Днес по обяд ми минаваха разни зловещи мисли през главата и в крайна сметка си купих цигари. Сега ще избера една дата и ще спра.

(все пак ми се иска да продължа да си пуша лули)

Ще ви държа в течение – и в случай на провал и в случай на успех.

Advertisements

3 Responses to “Tobacco stuff”

 1. Никола Says:

  Успех, Лъчко! Няма да ти обяснявам, колко е хубаво, когато спреш цигарите, защото сам ще го усетиш. Аз ги спрях преди година и 3 месеца – т.е. не е невъзможно!
  Дерзай!

 2. nname Says:

  само пакет тютюн да си купиш не е ли по-евтино?

 3. Някой си Says:

  Същата работа човек, принципно пуша цигари от 5 лева и днес бях решил да не си вземам (пак заради книги) и като си нямам работа си взех едни цигари от 3 ама….същия случей като твоя. Скучно е да отидеш на кафе и да не запалиш, като ти е скучно…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: