Voting

May 30, 2009

Отдавна не съм писал, още по-отдавна не съм писал за политика. Относно първото обещавам да се поправя. Относно второто – умишлено се старая да не го правя често , защото не съм в България и имам непряк поглед върху нещата чрез медии и блогове. Сега обаче знаете, че идват избори дори два избора ще трябва да правим и няма как да не обърна внимание на темата.

Първо – защо да гласуваме? За мен негласуването е безумие – това означава човек да се предаде. Това означава, че не му пука за държавата, в която живее. Или както в моя случай – държавата, в която иска да живее. Карбовски беше казал в някакво интервю, че депутатите са “представителна извадка” на бъларския народ. В момента според мен в парламента е пълно с лумпени и простаци. Крещят, псуват, стигат до бой, ходят на работа пияни, гласуват с чужди карти… Някои пък се доближават до банката си само в първия работен ден и при вотове на недоверие. И колкото и да не ми се иска Карбовски е прав. Това е представителната извадка на онези, които гласуват за лумпените и на онези, които въобще не гласуват. Само дето… Не всички са маскари. По действията на някои от народните представители лесно може да се определи това – хора като  Минчо Спасов, Мартин Димитров, Минчо Христов за мен са много далеч от хора като Пирински, Доган или Павел Шопов. Точно това доказва и че не целия народ е една голяма маскара.

Второ – Как да гласуваме? Да гласуваш не значи просто да се разходиш до близкото училище, да драснеш върху една хартийка и да я пуснеш в една кутийка. Да гласуваш означава да избираш. И понеже става дума за парламентарни избори (и за парламента на ЕС и за българския) трябва да се избира между личности, партии и идеи. Не е като да изберете кои дънки да обуете днес или коя риза ви отива повече – синя или червена. По мои наблюдения огромна част от хората е абсолютно неориентирана политически – не разграничават ляво и дясно, гласуват едва ли не на сляпо. Всъщност, не на сляпо – за онзи, който говори най-сладко. Или който крещи най-силно. Или който носи най-много папки под една мишница. Или нещо такова. А не това е начина. Разбирам ви, че нямате време и четенето на интервюта с политици или техните програми не е най-забавното нещо. Но избирате хора, които да разпределят парите ви за следващите четири години. Ако си наемате счетоводителка няма ли да й прегледате биографията?

Ако не направите информиран, аргументиран избор вероятността лумпени и тъпаци да са вашите представители пред света се покачва. Съответно и вероятността да тънете в собствената си мизерия и да псувате безсилно гледайки заекващия Юксел Къдриев да коментира някой нов закон се покачва неимоверно. Четири години. Четири.

Трето – За кого да гласуваме? Ме питат вече няколко човека и ето го моето мнение.

Има доста кадърни кандидати за ЕП от ГЕРБ, Синята коалиция и Зелените по мои наблюдения. Аз лично няма да мога да гласувам на 7 юни (не можахме да съберем достатъчно подписи тук в Олборг), но ако можех щях да се колебая между Богомил Шопов и Атанас Чобанов. И двамата са много кадърни, добре образовани, много активни. Познавам Бого лично, Атанас задочно от чата и блога му. Лично при мен везната клони повече към втория, защото е по-широкопрофилен, програмата му включва действия засягащи пряко българите в чужбина и защото е от Синята коалиция. Това са мои предпочитания разбира се, тук искам по-скоро да докажа тезата от по-горе, че не всички са “маскари”, а напротив – има свестни хора, които искат да ни представляват. Друг е въпроса дали ще им дадем шанс.

Вече споменах Синята коалиция – да, именно тях ще подкрепя на изборите за нашенски парламент. Отдавна написах, че ако изберат Мартин Димитров за председател на партията му ще гласувам за СДС. Още тогава се надявах дясното обединение да се случи. Е, всичко това вече стана – с много проблеми, но е факт. Умишлено изчаках невероятния фарс около Юруков-Радонов-ДПС-ЦИК-регистрации и т.н. да свърши. Та ако ти, читателю си сред онзи процент хора, които са се разколебали покрай въпросния фарс дали да дадат гласа си за Синята коалиция ще ти кажа нещо: това беше за добро. СДС се “разцепи”, купените хора изхвърчаха, сега всичко е чисто. Или поне почти чисто.

Не искам да звуча като пишман-агитатор (спамър), затова с думи прости – не виждам по-добра алтернатива. Харесвам Зелените, но програмата им куца. Не харесвам ГЕРБ (така де, Бойко Борисов). Партиите от сегашното управление ги изключвам напълно. Лумпенски партии като РЗС и Атака не са за мен. От друга страна съм с дясно-центристки убеждения, харесвам новия млад лидер на СДС, не съм против Иван Костов и ми допадат хората вътре в тези партии. Или поне онези, които виждам по медии или си имат блогове. Програмата им също е солидна и добра.

Разбира се не е необходимо да ме слушате мен – направете вашия избор както вие прецените. Просто гледайте избора ви да е информиран и базиран на някакви нормални аргументи. Направете това усилие за да не управляват идиоти вашите пари.

Advertisements

One Response to “Voting”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: