Spectrial Bullshit

February 26, 2009

С интерес следя делото срещу The Pirate Bay и вчера шефа на IFPI Джон Кенеди, който прелетя от Лондон до Стокхолм специално за делото каза една глупост. Глупост, която показва доколко са прогресирали като мислене и идеи издателите на музика.

It’s impossible to compete with free

Напротив! На безплатното се отговаря с по-качесвен, по-достъпен продукт, евентуално с повече екстри.

Едно е да чакаш някой да качи торент някъде, после да чакаш сийдъри и накрая ти да сийдваш за да получиш няколко песни с изнасилени id3 етикети и кофти качество. Друго е с няколко кликвания на мишката да свалиш песен или цял албум, подреден, с обложка и никакви DRM гадости на нормална цена, както е в случая на Apple iTunes Store. Не, че всички торенти са лоши, но за Бога, попадал съм на песни на Metallica, в чиито id3 етикети пишеше, че стила им е поп. Друго – все още има много хора, които обичат физическите носители – къде от носталгия, къде просто защото обичат покупката им да е материална. Следователно винилови плочи и дискове се продават. А когато са в интересна опаковка с още екстри (тениска, автографи, видео и т.н.) са идеални за всеки die-hard фен. Винаги могат да се измислят интересни неща, иновативни неща, които да продават даден продукт. Стига да се набляга на качеството.

Много по-умни от мен са се изказвали преди по темата, не мисля че мога да добавя нещо твърде съществено. Само се надявам, че шведските съдии ще постъпят правилно, инак тежко й на мрежата.

Advertisements

4 Responses to “Spectrial Bullshit”


 1. Големите музикални дистрибутори продължават да се държат задръстено и анти-потребителски. Показателно е, че иновацията с онлайн продажбите на песни не дойде от тях, а от не-музикални компании като Apple. Ако беше по-свирката на големите акули, музиката все още щеше да се разпространява само чрез CD-та продавани на главната.

  С появата на Напстър, Казаа и сега торентите, слушателите много ясно показаха че търсят удобство и бързина на достъпа. И че не са съгласни да бъдат просто дойни кравички за пари.

  А има още много неизползвани възможности. Сещам се например за онлайн радиото, което често слушам. Защо не дадат възможност за директна покупка на песните, които звучат в ефира, така че когато едно парче ми хареса да мога веднага да си го закупя?

  Вместо това трябва да си записвам името на песента и изпълнителя и после да се човъркам в iTunes или другаде.

  Колкото до решението на шведските съдии, независимо какъв правов прецедент създаде то, мрежата ще продължи да съществува и да намира начин.

 2. luchko Says:

  Много добре казано.
  Между другото, като каза Napster се сетих за Metallica – тези хора се промениха коренно. Всичките им песни ги има онлайн на сайта им, нови клипове – също, продават ги през iTunes, а фотографиите в обложката на Death Magnetic са под Creative Commons BY 3.0. Ето така се прави.

 3. go_fire Says:

  Лъчко ще извиняваш, че ще изпиша доста офффффффф.

  Обичам много да си чета тук и от време на време на време да се обаждам. Имаше време, когато беше ученик, работеше за разни платени web проекти и имаше щайга с чудна кулермастер кутия (за кончината на старата знаем :) ). После порасна, стана студент далеч по дизайн и си взе макбуук.

  Но преди всичко това да се случи беше активист на Е17. Толкова беше дръпнал, че щеше и HIG да пишеш. Какво стана? Съвсем ли заряза проекта? Ще се случи ли все пак и там нещо?

  Да офф е, но всъщност не едалеч от темата за свободата, която провокира тази тема, а и провокира мен да те питам.

  —————
  Все пак, ако решиш изтрии поста ми. Няма да се сърдя.


 4. […] & E February 26, 2009 В отговор на този […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: