Safari 4

February 25, 2009

Излезе първата бета на Safari 4. Повече можете да прочетете из мрежата, нямам намерение да правя ревю, така или иначе не използвам програмата. Искам само да обърна внимание на едно нещо. За първи път (ако не се лъжа) Apple пускат свое приложение за Windows с нативен интерфейс. Принципно подрепям идеята със всички крайници, унификация трябва да има, но ми направи впечатление как гадната “стъклена” рамка на прозорците във Vista прецаква цялата история. И преди съм казвал, че това е една от най-лошите идеи в дизайна на последната версия на Windows, но този случай е повече от показателен.

Забележете колко са четливи надписите върху табовете. Което поставя въпроса: доколко е добре да правим нативен интерфейс, ако той по подразбиране изглежда зле и понижава общата ползваемост на продукта? От Google явно са си отговорили когато са правили Chrome:

Залагат на различно изглеждащ интерфейс, но за сметка на това пък не кара потребителя да се звери в опит да разчете размазан текст зад стъкло.

И ето, че Windows отново се доказва като бащата на лошите интерфейси.

Update: в този контекст една добра новина: Google се присъединява към Opera и Mozilla по разследването на ЕС срещу Microsoft и монопола им на пазара на браузъри.

Бележка: Картинките са от ArsTechnica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: