Manipulated

February 20, 2009

Разговарях с един човек на политически теми. Тридесет годишен, нормално интелигентен (поне по моя преценка), с висше образование. Тъй като има компютър и интернет от сравнително скоро не чете блогове (не знаеше какво е блог преди аз да му кажа), а се информира основно от националните телевизии и официозните вестници (които стават все повече благодарение на Ирена Кръстева). Демократично мислещ човек, но не се определя като ляв, десен или центрист. Гласувал е на всички избори досега. Разочарован е до безкрай от държавата и иска да емигрира. Ето какво ми направи впечатление:

 • Признава, че ДС е била репресивен апарат, но казва, че много от хората там не са правили нищо лошо, а са работели в името и за доброто на България.
 • Може би не било редно да се отварят (всички) досиета. В западните тайни служби такива неща никога не се били правели, а там съвсем не били светци.
 • Георги Първанов е “много ерудиран политик”.
 • Това, че той не е стъпвал в държава от НАТО или ЕС през последните година-две няма значение, защото е с почти никаква власт и е само представителна фигура.
 • Тъй като е просто представителна фигура не носи никаква отговорност за състоянието на държавата. Критиките му към премиера от време на време го поставят в добра светлина.
 • Русия е “свръх сила” и е важно отношенията ни с нея да са добри, нищо, че се управлява от диктатор.
 • Не се е разбрало кой, как и защо е виновен за газовата криза. (Показах му клипчето, в което Путин казва да се врътне кранчето).
 • Премахването на фирмите-посредници при преноса на газ би имало благоприятен ефект и би спестило много пари.
 • Затварянето на блоковете в АЕЦ “Козлодуй” е било грешка на Иван Костов. Би било хубаво да се рестартират и да има повече (=> по-евтин) ток, но само със съгласието на ЕК. Алтернативните източници на ток (слънце, вятър) са прекалено скъпи и не достатъчно ефективни. Не знаеше, че България е на последно място по енергийна ефективност в ЕС.
 • Съди по джоба си за правителството и как то си върши работата.
 • Гласувал е за царя когато дойде, но се е разочаровал, особено коалициите с ДПС и БСП.
 • Харесва Бойко Борисов и според мен може би ще гласува за него на следващите избори.
 • Не смята, че в България има демокрация.

Убеден съм, че много хора като него мислят по същия или подобен начин. Ако това наистина е така могат да се направят много изводи за много неща. Но за мен най-важния е, че свободата на словото и безпристрастността в най-гледаните телевизии и най-четените печатни медии са мъртви. И хората живеят в манипулираната си реалност – осведомени, но не разсъждаващи или просто “осведомени” от каките в “bTV” или “Обединени Български Вестници Парцали”.

Лично за себе си мога да кажа, че като нищо можех да съм на това дередже, ако не бяха блоговете на умните и различните хора и малкото нормални интернет издания. Всичко написано дотук е просто повод да благодаря и да кажа браво на всички, които по един или друг начин се бориха и продължават да се борят за свободата на българите във виртуалния свят. Ако ги нямаше тези хора досега вероятно щяхме да сме на дереджето на блогърите в Китай или Египет, а случаят с Мишел да е един сред многото. Което показва колко всъщност са мръднали нещата след 1989…

Advertisements

10 Responses to “Manipulated”

 1. Граматик Says:

  ерУдиран
  Управлява

 2. luchko Says:

  Благодаря.

 3. turin Says:

  тоя твоят човек наистина звучи отчайващо.
  важното е, че ти виждаш абсурдното в разбиранията му. и наистина, и аз така казвам — добре, че има свободни и мислещи не-медии, че само с “медиите” бихме били отчайващо зле. ;)

 4. nname.org Says:

  момчето е на 30 и поне се опитва да прави някаква преценка. един чичко на 50 въобще не разсъждава и действа като дресиран

 5. krassyo Says:

  На тоя беден човек като му чета разсъжденията и ми се струва все едно слушам емисия новини на bTV, БКП1, БКП Сат или парламентарен контол.

  Не зная защо така се получава ;-)

 6. koue Says:

  Би ли споделил твойте разсъждения по въпросите? Благодаря.


 7. […] Edit: А ето три дни по-късно – Лъчезар е отговорил […]

 8. Marfa Says:

  Един да е тоя, трийсетгодишния, с мед и масло да го поливам. По-голямата част от познатите ми мислят по тоя начин. Вече взе да ми писва да им се обяснявам, направо придобих манталитета на даксалица.

  • luchko Says:

   Хех, да, при мен е същата история. Но пък съм упорит – трудно ми писва, не се отказвам :-)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: