Is it clean?

February 17, 2009

Един от най-често задаваните ми въпроси от роднини и приятели след като пристигнах тук беше: “много ли е чисто?”. Всъщност, повечето сред познатите ми смятат Дания за изключително подредено място и с изключително културни хора, които не биха минали на червено и не биха хвърлили боклуче на земята. Дали това е така? Донякъде, по-скоро не. В сравнение със София, например (и за съжаление) тук в Олборг е като болница. Обаче не е чисто, защото хората пазят, а защото всяка сутрин в 5 излиза почистващата техника барабар с чистачите и излъскват почти всичко. Почти…

16022009001

Тези бели неща навсякъде по тротоарите са… дъвки. Тъй като са смачкани и прилепени по земята почистващата техника не може да ги премахне, а чистачите явно нямат шпакли. С каквито между другото си служех аз, когато работех като чистач по заведенията тук – навсякъде по подовете имаше дъвки.

16022009002

Една от главните улици.

16022009004

16022009007

И тук има напукани плочи.

16022009008

Гледката от моя прозорец. Извинявам се за отвратителното качество, Nokia-та толкова си може. Белите петънца са разбира се – дъвки.

По по-големите улици посредата между двете платна могат пак да се видят много дъвчици, грижливо поставени от водачите. По разбираеми причини обаче там не снимах ;-)

Идеята ми не е да покажа как “не сме по-долу от датчаните” или да поставя страната/града/хората тук в лоша светлина. Чисто и просто доста българи, които не са стигали толкова на (северо)запад, гледайки хубави снимки и картички си мислят, че тук е Обетованата земя, където цари ред, чистота и т.н. Което очевидно съвсем не е така.

Advertisements

6 Responses to “Is it clean?”


  1. Размазани дъвки по земята – това е направо отврат ~:-0

    Може би трябва да почерпят от челния опит на Сингапур. Там дъвките от 1992г. са забранени. Който се опита да внесе контрабандно дъвки в страната рискува 1 година в панделата + 10’000 сингапурски долара глоба [http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/2494499.stm]

    След подписване на FTA договор с US правителството на Буш през 2003 малко поотхлабват забраната като вече разрешават продажбата на дъвка в аптеките “стриктно за медицински цели” и само срещу рецепта. Ако обаче някой аптекар бъде хванат да продава незаконно дъвка – отново солидна глоба и до 2г. в затвора :)))

  2. luchko Says:

    На това му викам драконовски мерки. Определено би решил проблема с тротоарните дъвки тук. :-)

  3. shadrik Says:

    Мда, в Англия (Шефилд) беше същото положението с дъвките. Особено пък след петък и събота вечер,улиците приличаха на кочина – просто хората хвърляха боклуците от купоните си по улицата – бутилки, хартии, опаковки от чипсове и каквото ти душа сака…

    В Испания пък (Малага), има моменти, в които тротоарите са минирани яко с кучешки “бомбички” ;)

  4. 111bits Says:

    Любопитно. :)
    Моето впечатление от няколкото ми месеца престой във Великобритания беше същото – да, там по принцип е по-чисто, но не защото по-малко цапат, а защото в пъти повече чистят (и поддържат, като цяло).

    Интересно ми беше, че дъвките са такива петънца, защото няма как да премахнат напълно, но все пак ги третират – там използваха някакви странни уреди, които ги сплескваха. В резултат, от дъвката остава само по-странен цвят, но не лепне и е съвсем гладка. :)

    А в Сингапур явно никак не си поплюват! :D

  5. Александър Куртев Says:

    Бреее, то като гледам излиза, че тези хора не правят друго освен да дъвчат дъвки…Много са…

    • luchko Says:

      Представа нямаш.. :-)
      До преди няколко години Дания е била сред страните с най-много пушачи, но вдигат цените на цигарите и започват агресивни антикампании. Предполагам, че това е една от последиците…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: