За черните слънчеви очила

January 25, 2009

Под тази статийка бях разкритикуван, че съм твърде черноглед относно ситуацията в България. Пак стана “един човек ме разбра и то погрешно”. Сега ще се обърна към всички, които казват, че държавата в момента не би могла да попречи на хората с истинско желание и интелект да се развива. Прави сте! И аз това много пъти съм го повтарял. Видял съм примери за средна класа в България – хора, които имат достатъчно, живеят, а не оцеляват. Те са ичключение от двуполюсния живот в страната (или се чудиш как да си платиш сметките или се чудиш дали някой ще те взриви довечера на яхтата). Тези хора са интелигентни, с позиция, модерно мислене и се счупват от бачкане за да живеят по този приятен начин. До тук много хубаво.

Въпросът обаче не е в това.  Въпросът за мен е, че тези хора се развиват въпреки държавата, а не с нейната подкрепа. Поне в общия случай. Вярно е, че в капиталистическия свят държавата не трябва да играе толкова значителна роля в бизнеса на хората, но и не трябва да го спъва, ако не друго. А спъването е нявсякъде – от дребни кориози за това как се изписва името на човек до абсурдната бюрокращина, с която хората се сблъскват при “въртенето на бизнеса”. Нямам личен опит – разказвали са ми. Но простите примери са навсякъде. Финансирането на фермерите, хората от които зависи изхранването на нацията отиде по дяволите. Заради държавата. Много компании направо се отказват да кандидадстват за изпълнение на държавни поръчки, защото изпълнител отдавна вече е избран по другия начин. ЦАПК “Прогрес” и Ники Василев? Магистрала “Тракия”? Когато искаш да осъдиш някого трябва да се въоражиш с телешко търпение, много пари и надеждата, че обекта на делото не е “вътрешен”.  Тежко ти обаче, ако раздразниш “вътрешния”. Примерите са безброй.

ОК, човек може да преглътне това. Ами потъпкването на човешките права? Видяхме какво се случи на 14-ти. Биха невинни хора, подиграваха се с невинни хора, псуваха по тях и така на татък. Не за първи, не за втори а за пореден път. И то точно онези, които трябва да те пазят. Когато ти откраднат чантата, когато ти ограбят апартамента или ти откраднат колата. А как можеш да се довериш на тези хора да свършат тези сравнително елемтарни неща, при условие, че те не могат да разкрият едно публично убийство в центъра на столицата посред бял ден? Не, грешка. Много убийства в цялата страна посред бял ден. Както и побой и заливания с киселина. Всъщност, тук полицаите не са виновни. Отказвам да повярвам, че са толкова некадърни. Просто има политически чадър над избиващите се мутри. Ако не и самите политици да поръчват убийства от време на време. И ето, това ви е Държавта.

Но да преглътнем и това. “К’во ме топли мене, че се трепят… Аз си карам по моята си – со кротце, со благо”. А свободата на словото? Голяма част от медиите са купени и пишат абсурди, след раздаване на пари/ордени на собствениците им. “Стандарт” показаха как се прави. Или пък просто в тях виреят разни патки, които се хихикат на пресконференциите, вместо да задават сериозни, важни за обществото въпроси на държавниците.  Нищо, ще четем/гледаме/слушаме останалата част и ще се надяваме техните шефове да не ги кичат със “Стара планина”. После идва Миков и продължава старата традиция от Руменпетковото време за инвазия на Интернет. Случаят с Мишел, зломовете в провайдъри, арестуването на нищо не подозиращи админи и обвиненията срещу тях, че са хоствали детско порно? Атакуването на torrent тракерите? Сега пък и Skype погнаха. Майната му, ще ползваме Jabber с криптирана връзка, ще сваляме торенти само от чужбина, ще блогваме само анонимно и проблем няма. Но това ли е начина?

Мога да продължа още твърде дълго. Хубаво е и евала на хората, които стискат зъби и въпреки всичко това намират начин да се развият, да работят нормално и да живеят нормално. Самият аз смятам да се присъединя след като си завърша образованието. Където има желание там има и начин. Факт. Но според мен е грешно да заобикаляш проблемите, стискайки очи и да се правиш, че не ги виждаш. Хората трябва да се изправят срещу некадърността и корупцията, вместо въпреки тях да драпат нагоре в неизвестна посока.

След това ще е по-лесно за всички, хубавите неща ще се виждат много по-лесно и ще ни радват още повече.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: