Mind Reading

December 14, 2008

Японците измислиха начин да четат и мисли… Все още на много базово ниво, но вероятно занапред технологията ще се развие. Ясно е, че идеята е страшничка – да може някой да види сънищата ти и да надникне в най-личното ти пространство – собствената ти глава. Със сигурност обаче ще отнеме години докато можеш да си гледаш съня на DVD-то вкъщи. Сигурно е и, че както се казваше в един филм “никога не е само наука”. Тоест, без съмнение ако наистина се стигне до толкова високо ниво на тези неща, някои репресивни органи в някои държави ще се възползват.

Нещо друго обаче ме впечатли – коментарите из Дивото, особено от американците. На хартия това е сред най-демократичните страни, но все разправят как всъщност е сред най-полицейските. Почти всички коментиращи казват, че такива неща не бива да попадат в ръцете на “The Government”. Интересно, дали тия хора наистина са дотолкова наплашени от собствените си политици и служби или просто гледат много филми, от ония, в които врагът се нарича “те” и “правителството”?

Advertisements

2 Responses to “Mind Reading”

 1. Иво П. Says:

  Америка е далеч от полицейска държава, и мисля, че много българи биха се изненадали да разберат с колко защити разполагат американците срещу полицейски прекалявания. Полицай не може и да те джоби без сериозно съмнение, камо ли да ти отвори багажника. Дори лична карта не е задължителна, дори при гласуване в избори.

  Битките в защита на конституционните свободи в Америка може да изглеждат направо смешни за външни хора. Но вярвам, че хората тук наистина вярват толкова много в “демокрацията,” примерно, че позволяват адресната регистрация на гласоподавател да е “под голямото дърво до мостчето” и подписът му да е “Х,” само и само за да не се отнеме правото на глас на един бездомник. И дори избирателната активност да е 50%, сигурно 99% гръмко си защитават правото.

  Че десетки хиляди бяха грешно лишени от избирателните си права, дори в най-скорошните избори, е факт; факт са и издеватеслтвата в Guantanamo и Abu Ghraib. Но тези неща в момента се разискват на висок глас и ще бъдат поправени. Хората са свикнали на конструктивен дебат, и обикновено изхвърлянията биват бързо ограничени.

 2. luchko Says:

  Други казват пък, че в САЩ полицаи имат право да те застрелят и за най-малкото…
  Въпрос на гледна точка, предполагам.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: