Протести

December 12, 2008

Едва ли има нужда да слагам каквито и да било линкове, изписа се и се изговори толкова много за протестите в Гърция. Просто моето мнение.

Доколкото подкрепям публичните протести като начин гражданското общество (или дадена общност) да се изяви и да каже, каквото има да казва, то съвсем не съм съгласен да отиват толкова далеч. Иска ми се в България също хората да се вдигат на протести когато трябва (а май трябваше доста честичко в последните години), но не и чак толкова крайно и с насилие. Не и когато не се налага.

Така ги аз виждам нещата: един полицай убива невинен човек. Полицая е заловен, в ареста, съдят го и най-вероятно ще си излежи престъплението. От тук на сетне според мен трябва по мирен начин да се решат останалите проблеми – проявява ли полицията своеволия, защо се е стигнало до този инцидент и предишни подобни (ако има такива) и т.н. Да се вземат някакви законодателни (и други) мерки и да се оправят нещата. За мен е безумие заради един човек или заради единици да обвиниш цялата общност или професия, която представляват. Спомням си как един полицай ми разказваше за събитията през 1997 и как полицаите, които също са били против правителството е трябвало да застанат срещу протестиращите, като все едно са врагове. А разбира се – не са. Просто професия – дълг ти е да изпълняваш каквото ти се нареди. А в такива условия тълпата вижда като свой враг именно полицията. И няма как да е другояче. А и не разбирам как може да хвърлиш Молотов върху човек, чиито колега, който той едва ли някога е виждал или познавал е убил някого. Или пък, че началниците на началниците му не си гледат работата.

Разбира се вероятно инциденти като този ескалират именно защото има много натрупвани проблеми отдолу. Ако наистина полицията в Гърция търси подкрепа от скинари… Очевидно положението им не е розово. Но тези неща трябва да се оправят по мирен път, а протестите трябва да са просто катализатор в началото. Без политици да яхват вълните на недоверие – както и се случва в момента.

Другото лошо на тези крайни протести е, че много се руши. Безсмислено много. Група хора са ядосани на правителството и трошат колите и имотите на… гражданите. Които пък нямат и капка вина, освен че са си паркирали автомобила на неподходящото място. Такива действия по никакъв начин не променят ситуацията към по-добро. Точно обратното – заради вандализма сега искат да вкарат армията в действие…

Преди съвсем да съм се оплел в разсъждения просто ще заключа, че на България й трябва просто част от “гръцкия огън“. Положението наистина е нетърпимо – всичката тази престъпност и безбожните некадърност, безочливост, наглост и арогантност на политици и “бизнесмени”… Тези неща имат нужда от промяна. Промяна, която хората могат сами да си извоюват. Но не като подпалят София или взривят няколко полицая. И преди се е случвало. Ще се случи и пак.

Advertisements

4 Responses to “Протести”


 1. Гърците просто си имат уникална си тяхна политическа култура, оформена до не малка степен в периода на хунтата и времето след нейното падане. Последните размирици съвсем не са изненада погледнато така.

  Аз лично нито ги съдя, нито им завиждам. А дали този тип драми ще продължи и за напред да има смисъл за тях – това трябва те самите да решат.

 2. krassyo Says:

  Убийството на Алексис просто е сложило черешката вършу шейка доколкото разбирам.

  Ей така не се вдига толкова яростен бунт от нищото, а явно нещата са доста по из дълбоко. И това е в дръжава, която де-факто има по-висок стандарт от нас. Просто ние сме овце, не е проблема в гърците. Дори си мечтая да си внесем малко гърци щом нашите съграждани са изпаднали в летаргия.

 3. luchko Says:

  @Vladimir: Прав си. Наистина им е типична черта, а и нещата явно са още по-дълбоки – комусти, анархисти срещу фашисти – не съм предполагал, че в Гърция има мини подобие на Студената война.
  Аз лично за себе си осъждам само начина по който… “протестират”. И съвсем не им завиждам.

  @krassyo: Наистина е черешката на тортата. В Гърция и преди е имало проблеми с полицейщината и ако поразгледаш из Дивото ще намериш доста материали (видео, публикации в блогове и т.н.) за (може би малко силна дума) издевателствата на полицаи над граждани.
  Вече не съм сигурен доколко стандарта на Гърция е по-висок от този в България. Всъщност, така е, но нещата стават все по-зле. Майка ми е там и имам поглед върху нещата.
  А дали “сме” овце? Направи експеримент. Поразходи се из блогосферата и няколко форума и виж колко народ псуе срещу държавата (в която и да е форма). Организирай един протест (против нещо си, корупцията, примерно) и покани всички тези хора, ако трябва и поотделно. Убеден съм, че на реалния протест ще дойдат доста по-малко пишещите из Интернет.
  Всеки знае да се оплаква, малцина правят някакви реални неща за да се подобрят нещата. Уви.
  Всъщност това е и причината да не смея да пиша много за ситуацията в България в момента – първо, че наистина нищо не мога да направя докато съм в чужбина (освен да гласувам) и второ, че ведната ще кажат “много ти е лесно на тебе да даваш акъл и да си седиш в уредената Дания”. ;-)

 4. Selene Says:

  Лъчко, този експеримент дето го предлагаш го направихме със “Свобода, а не страх” и бяхме ултрамалко. Ти може би и него визираш, де.
  А иначе, полицейският произвол не е от вчера в Гърция, полицаите там са доста по-брутални от нашите и затова аналогията не е съвсем справедлива. Пък и гърците си ги мразят от Хунтата насам.
  Друг е въпросът, че гърците не протестират само срещу полицейския произвол. Протестират срещу безработицата, безперспективността за младите и още ред социални несправедливости.
  Ужасно много информация за случващото се в Гърция – ъпдейти с новини и – по-ценното – писма на очевидци и участници, декларации и т.н. – намерих в този блог – http://baidalai.blogspot.com.
  Иначе, за насилието, чупенето, трошенето и горенето съм абсолютно съгласна с теб – можеха да постигнат много повече без хулиганския елемент. Макар че го има и момента, че на много от мирните седящи студентски протести полицията провокира насилие като напада протестиращите, но пък си имат и вандали, които сами почват да горят, палят, чупят, разбиват и т.н. Кофти работа.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: