ZFS Status

July 18, 2008

Мина много време откакто за последен път писах за ZFS. От тогава изтече доста вода. По самата система не знам да има някакви драматични промени или иновативни нови възможности, но…

ZFS/OpenSolaris

ZFS вече е официалната файлова система на OpenSolaris. Поддържа boot, права за администрация и въобще всичко.

ZFS/FreeBSD

FreeBSD 7.0 излезе официално с експериментална поддръжка на новата файлова система. По кода, който е в официалното хранилище на проекта не се работи много, но за сметка на това Павел Давидек (човека, който е изцяло виновен за FreeBSD порта) и още няколко момчета са направили чудеса в отделното им хранилище. Вече се поддържа ZFSboot, делегирана администрация, достъп до списък с повредени файлове, ZPool аксесоари, много подобрения по общата стабилност и производителност и други.

Кодът с новите благинки за сега няма да е достъпен от официалните хранилища, тъй като автора в момента работи по изчистването на кода и се е отдал на regression testing.

Проектът за графичен инсталатор finstall също добави базова поддръжка за ZFS. Всичко това означава, че най-вероятно в следващата голяма версия (8.0) на Дяволската система ще може да използваме файловата система съвсем нормално, без притеснения и ограничения.

ZFS/Mac OS X

Поддръжката на ZFS беше официално обявена само за сървърната версия на OS X 10.6. За мен е интересно обаче, дали Apple ще я интегрира и в тази за крайните потребители. В крайна сметка, възможностите на  ZFS са по-примамливи за хората със сървъри, но тя е идеална и за хората с по един твърд диск – много по-сигурна е, много по-лесен backup.

Но от Apple вече си разработиха система за резервни копия – Time Machine. Начинът по който работи лично аз сметнах за почти гениален и същевременно много прост – използват се най-обикновени hard links, които са познати на повечето UNIX потребители. Единственото нестандартно нещо е, че се използват тия твърди връзки и за директории, което никога не е било “позволено” в света на Юникс. Не съм достатъчно умен за да разбера точно защо, но явно причината е сериозна. Което си е риск от страна на хората от Купертино.

Сега въпросът е дали ще преминат на ZFS където бекъп способностите са по-гъвкави, стандартни и вградени или ще оставят и снежния леопард с 8 годишната HFS+ (базирана на HFS, която е на 20 години).

ZFS/Linux

Както знаем тук нещата са сложни и няма техническа бариера, а само юридическа. GPLv2 е несъвместим със CDDL и подобни. Единственият начин за сега да си поиграете с тази прекрасна файлова система е да я инсталирате с FUSE – нещо, което аз нямам представа как работи, тъй като не се занимавам с Linux, но чувам че било доста по-бавно. И нормално… щом не се намесва ядрото.

Все пак обаче има надежда. Я да видим тук…

Точно така – създателя на Линукс и един от разработчиците на ZFS.

Може да значи  много неща, включително и абсолютно нищо, но надеждата умира последна :-)

Advertisements

2 Responses to “ZFS Status”

  1. аз Says:

    cddl е нарочно направен да е несъвместим с gpl2. който не му харесва, да се оплаква на sun.

  2. luchko Says:

    Всъщност и FSF има армии адвокати, но както и да е. Накарай някой юрист да прочете лиценза и ще ти каже, че CDDL е така направен, та GPL да е несъвместим с него.
    Това няма никакво значение, просто лицензионни щуротии.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: