Peach

October 2, 2007

Днес официално стартира проектът за втори изцяло свободен филм Peach. Изцяло свободен ще рече, че едно на ръка дето филма се прави само със свободен софтуер (Blender, GIMP, Inkscape, прочие), ами и всички работни материали плюс самото видео ще се публикуват под CreativeCommons лиценз.

За разлика от “Elephant’s Dream“, този път в сюжета няма сериозни и дълбоко-философски замисли и поддтекст. Просто приятна кратка анимация с розови зайчета и подобни. Ако всичко върви по план (а то ще, предвид присъствието на Тон Росендал) ще се насладим на анимацията някъде през април.

Аз лично смятам да си поръчам DVD с филма. Професионално направено е, обложки и глезотии, с голяма (HD) разделителна способност, включва както работните файлове, така и интервюта със всички в екипа – от аниматорите до програмистите. А и така ще помогна на Blender Foundation. Поръчки се приемат отдавна, но аз все още имам други, по-важни разходи и ще го поръчам на по-късен етап.

Други две важни неща са, че по време на правенето на филма самата програма Blender получава куп обновления, защото аниматорите работят съвместно с програмисти (всичките са в една сграда със студиа в Амстердам) и само им казват “тук не е наред X, искам да го оправиш” и “възможнот Z ми трябва, а липсва, искам я!”. Така де – ние, хората на изкуството трябва да гърчим лошите програмисти/математици/подобни. :-Р Вторто важно нещо е, че българин има сериозен принос в цялта работа. Това е аниматорът Любомир Ковачев. За съжаление вече не виждам името му по страниците на проекта, може би се е отказал или нещо такова.

Да им пожелаем успех. Дано да направят още по-добър филм от предишния и да продължат традицията.

***

И докато съм на тази тема, някои любопитни факти относно това, колко е хубаво да има свободни филми:

  • Първият европейски HD-DVD филм въобще бе именно Elephant’s Dream, издаден от германските Skywalk и Imagion.
  • На сайта си Microsoft използват Elephant’s Dream като представяне за техните видео кодеци.
  • Elephant’s Dream бе използван в много презентации на продукти свързани по някакъв начин с видео техника/софтуер/обработка, включително и от компании като Adobe (за представянето на HD възможностите на Flash Player).
  • Филмът бе изтеглен над милион пъти за около 2 седмици само от официалния сайт и огледала.
Advertisements

One Response to “Peach”


  1. […] free culture Излезе трейлъра на втория свободен филм “Peach”. Изглежда наистина впечатляващо. Премиерата е на 10 […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: