Новите iPod-и и *NIX

September 24, 2007

Малко стара новина, но не забелязах да се е отворила темата из българските блогове.

Последните iPod-и (освен Shuffle, които бяхя просто преоцветени) не се разбират с *NIX.  Нещо повече – от Apple са се погрижили да не работят с никакъв друг софтуер освен техния – iTunes. Забравете и за Winamp и там всичките Windows лигавщини, които до сега са можели да управляват iPod.  Глупав съм и не разбирам от програмиране/криптиране, но до колкото разбирам проблема бил, че Епълските джаджи искат някакъв криптографски checksum върху базата данни от песни (файла iPod_Control/iTunes/iTunesDB на устройството).

За щастие има прогрес и пичовете от Gtkpod имат някакъв напредък, че и кода на hash-a, използван в iPod-ите (все още не е интегриран в Gtkpod или който и да е софтуер за *nix). Но… Както е можем да се досетим – той лесно може да се смени от Apple и всеки, който ъпгрейдне firmware-а на своят плеър увисва.

Разни хора смятат да сезират ЕС по случая. Дано да възцари справедливост… Тия хора не се научиха на честна конкуренция. Ето – появи се jukebox софутер за Unix/Linux, който спокойно конкурира iTunes в повечето отношения и веднага започнаха да криптират и правят мизерии, сакън, да не използваме нещо друго, освен техния софтуер…

Всъщност, поне да правеха софтуер и за нас, пък то само за тяхната система и за Дограмата…

BBC също са писали по темата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: