Не сме сами

February 10, 2007

Звукът “У”, уважаеми читатели, е една основна и незаменима част от българските митинги. Той е култ. Поставен на пиадестал. Независимо за какво е митинга, кой участва в него и прочие. Нещо като звукът “Ъ” в Рап културата (ако може да се нарече култура). Когато се каже нещо хубаво, звукът “У” бива групово изпълнен с различна продължителност на висок тон. А когато нещо лошо – тълпата започва да блее същия звук, но с по-нисък тон и по-продължително. Което всъщност е малко объркващо, тъй като често не се разбира дали освиркват човекът, който говори от трибуната, която са му поставили или само репликите му (обикновено факти, които той изтъква).

Звукът “У” в различни тоналности и продължителности бе чуван вчера  много често в Столицата. Поради две причини – заклан таксиджия и петте българки в Либия. Биваше издаван от развилнялата се таксиджийска сган (най-вече пред НС) и вечерта от съпричастните, чувствителни, свободолюбиви, патриотично настроени българи пред храм паметника Св. Александър Невски.

Кончината на таксиджията провокира колегите му и те видиш ли, отидоха на протест. Така протестираха, че блокираха цяла София. Хората да си вървят пеша с километри… Това не е техен проблем. Полицията се… СТОП!

Полицайте се държаха супер учтиво с беснеещите таксиджии. Хората негодуват от това – и с право. Мен само защото имам дълга коса и черен шлифер ме спират и по възможно най-грубия начин ми искат лични карти и ме питат за наркотици и прочие. Да не говорим за многото други изблици на полицейщина. Но… Ако бе приложена сила, 100% щеше да има в пъти по-големи размирици… Пак побой и прочие. Тогава пък много хора щяха да кажат “Как така ще ги биете замо защото протестират?” и т.н. Сложна ситуация.

Политиците… Едните яхнаха вълната и забълваха обичайните си глупости за сваляне на правителството, вотове на недоверие и т.н. Успешно до една или друга степен – към звукът “У” сганта прибави и крясъци “Оставка!”, които са не по-малко типични за митингите в България. Тези, от управляващите пък решиха да си спестят главоболията и да изслушат таксиджиите. Тъй де, но прекалиха – наеха се да им изпълнят просташките “искания”. Исканията им, разбира се бяха такива, каквито само хора без образование (каквито са болшинството) могат да поискат. Само за пример ще дам, че искаха да не се изисква от тях да слагат предпазни колани. Обаче, съгласно Закона за движение по пътищата:

 Чл. 102.  (1) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни колани, са длъжни да ги използват.

(2) Могат да не ползват обезопасителни колани:

1.  бременните жени;

2.  лица, чието физическо състояние не позволява употребата на колан;

3.  (отм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г.);

4.  (доп. – ДВ, бр. 43 от 2002 г.) водачите на таксиметрови автомобили, когато са на работа и превозват пътници;

5.  инструкторите – при управление на автомобила с учебна цел.

Какъв парадокс – искат нещо, което го има от години. Айде сега, политиците да си изсърбат кашата, която надробиха. Да видим какви поправки в горепосочения закон ще нанесат.

Стига толкова за жълтите. Сега да видим родолюбците…

От това, което чух, 25 000 души са били вчера пред Александър Невски. Това значи, че:

  • 25 000 души са се правили на съпричастни.
  • На 25 000 популизма на три медии им влияе.
  • 25 000 човека скандираха “У” и “Свобода”. Може и да греша, но мисля че чух и “оставка” (?!).

Отново – СТОП!

Д-р Здравко Георгиев се обърна очевидно развълнуван към тълпата. Когато казваше за мъченията се чу “У” с ниска интонация. Когато заговори, че е горд, че е българин… Това повлия на тълпата по някакъв зашеметяващ начин – също както думичката Enterprise влияе на мазните бизнесмени. Пролича си дори от екрана как от всички забликаха въудушевление, пот, сълзи, национална гордост и прочие. В следствие на което под командването на Бареков, неистово закрещяха: “Свобода, свобода!”. Малко по-късно добри български певци и няколко пърхащи с мигли, едноименни крави изпяха песен (ама разбира се!) , която се казваше (ха познайте!) – “Не сте сами”.  После удолетворени, че вече са обединени българи се разотидоха…

Ами, айде… Не сме сами. Ама в смисъл… Не сме с всичкия си. Таксиджиите, които по план трябвало да правят шествие пред посолството на Либия отидоха да си говорят празни прикаски с управляващите и да барикадират София. Всички политици са с лентички “не сте сами”. Най-смайващото е, че дори Петър Стоянов и Иван Костов са с въпросните трикольори. Смайващо, защото основно те двамата и “саратниците им”, както би казал Сидеров са виновни онези хора още да са в затвора. Както и правителството на НДСВ, както и това на сегашната… (следва прокашляне)… коалиция.

Преди две години също имаше смъртна присъда. Нямаше подобни събития. Сега, добрите чичковци, лелки и какички от bTV са на линия, те ще ни помагат и насочват към националното обединение. Към свободата… Която ние така лекомислено режем ;-)

Айде, стига глупости, моля ви се. Евтин популизъм. bTV спаси България. Евала, браво

Тъй като някои хора са слепи и успорват, че тази кампания е популистична, нека дам едно доказателство. Какво казват всяка вечер по bTV новините от месец насам? Ето какво:

…Кампанията на bTV, Darik радио и вестник Стандарт… 

А не “национална кампания”, “българска кампания” или нещо такова. При това дори след като камара други медии, институции, частни фирми, корпорации и т.н. и т.н. се присъединиха към тях. Популизъм е!

Глупости.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: