Xmas?

December 23, 2006

Всички говорят за Коледа. Всички са обладани от Коледния дух. Като си пуснеш телевизия трудно виждаш нещо по-различно от елхи, Дядо Мразовци и подобни. Даже Vivatel изпраща проститутки и жигула, облечени в червени дрешки по домовете – “Услуги по Коледа”, както се казва в рекламата.

Аз съм се отвратил от тези празници още от дете. Никога не съм празнувал типичната коледа – с цялото семейство, около масата, до елхата… Имало е опити, но винаги са се проваляли – скандали разни все.  В последните години пък въобще не се празнува такова нещо у дома… А и какво да празнуваме… То сме само двама човека.

Самият празник обаче е криворазбран. Всеки се юрнал да купува подаръци, да разнася елхи и да разправя как на Коледа хората били ставали по-добри. Човек може да е с хората, които обича и да ги обсипва с внимание не само на 25 декември. Човек може да подарява подаръци и спонтанно… Дори за мен лично е по-добре както вървя с приятелката си (не, че имам такава, но да си представим за момент) да й откъсна цветенце от някоя градинка и да й го дам… Ей така просто – защото заслужава и защото е моето момиче. А не защото преди 2 000 години на този ден се е родил Иисус.

Дядо Коледа (a.k.a Дядо Мраз) пък е нещо, което не разбирам… Но щом радва децата, значи е за добро.

Много се дразня от комерсиализацията на нещата… На всяка крачка елхи, белобради старци, лампички, които да ми избочват очите вечерно време… Гадна работа. Хората знаят американската версия на Коледа, но не и българската… Какво повече да говорим.

Както казва Йовко – празникът трябва да се почувства. А не да следваме тъпи стереотипи, че трябва да сме любим човек на Св. Валентин, че трябва да подаряваме подаръци по коледа или да искаме прошка на… (кой празник беше?) или пък че на Нова година трябва задължително да сме с шумна компания и да се напием.

Весели празници.

Advertisements

One Response to “Xmas?”

  1. rockfire Says:

    Вярно е. Всеки трябва да празнува, както на него му харесва, защото иначе празника се обезсмисля. Нали идеята е хората да се забавляват и настроението да им се повдигне. И аз мисля, че всеки ден трябва да е празник, но уви.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: