Пиратство

December 23, 2006

Какво е софтуерното пиратство?

Да вземем за пример компанията Microsoft. Тя има много продукти – и софтуерни и хардуерни. Най-разпространения е Windows. Операционна система. Тази операционна система не е свободен софтуер. Това означава, че нения код не е достъпен, освен това споделянето й е строго забранено. Когато си закупите въпросния продукт в книжките с опътвания думата “споделяне” е равностойна на “кражба” и “престъпление”. Освен това не е и безплатна – най-евтиното копие, ако не се лъжа е ~$130.

Нека отбележа, че има много голяма разлика между свободен и безплатен софтуер, но това не е статията, в която ще описвам тези разлики. Освен това, няма да описвам и качествата на софтуера, който споменавам в статията, това са просто примери.

За сега обаче да оставим финансовата част на страна. Защо огромен процент от домашните потребители (не фирмите и търговците) у нас крадат огромна част от софтуера си? Много просто – те не възприемат това като кражба. Колкото и да се говори постоянно за “човекът на 21 век”, колкото и компютрите да навлизат в ежедневието ни, колкото и разни некадърници да повтарят фразата “нови технологии” на всеки три изречения… Хората не се възприемат като престъпници, защото използват нелегален софтуер, слушат нелегална музика и гледат нелегално филми. На тях не им пука, че чичко Били си иска парите, че фолк певицата Грозданка не е продала и кьорав албум, защото песните й са били в някой торент портал още преди тя самата да знае, че ще издава албум и т.н. За тях има огромна разлика между това да влезнеш в магазин и да откраднеш 100 диска с музика и това да откраднеш 10 000 mp3 файла. Едното е кражба, а другото… нещо напълно нормално. За тях е дори плюс в уеб сайта или брошурката на Интернет доставчика им да пише “Инсталиране на Windows – 10 лв” и въобще не им пука от къде идва този Windows, легален ли е, как така е легален, при условие, че го инсталират за 10 лв. и т.н.

До тук добре – писал съм за това и преди – хората не възприемат компютрите си като нещо повече от купчина желязо, което им пее, свири и ги забавлява. ;-)

Този “феномен” ще премине от само себе си – след 20-30 години, може и по-рано. Просто компютъра ще е навлязъл до толкова в живота на средностатистическия човечец, че просто няма да може да го възприема като странна машинария.

При всички положения обаче, съвсем не е редно да крадеш – независимо, дали си в Интернет или в “реалния свят”. Върл привърженик съм на тезата, че всичко в Интернет трябва да е свободно и безплатно. Всяко парченце софтуер трябва да е свободно. Така ще има лоялна конкуренция, няма да има пирати и т.н. Но това съвсем няма да стане утре или след една година. Ще стане, сигурен съм – но не скоро. И до момента, в който това се случи трябва да уважаваме хората, които в крайна сметка искат пари за несвободния си софтуер. И ако не можем да си го позволим – просто не го използваме. Например, аз не мога да си позволя Photoshop и Illustrator – използвам GIMP и Inkscape. А колкото до музиката и филмите – там нещата са много по-сложни. Но на първо време трябва музикалните ни компании, специално тук – в България да се модернизират. Много от музиката, която аз лично бих искал да си купя не може да се намери на дискове, или дисковете се продават само в София. Е, 20 лв (минимум) за диск, 10 лв. за път и още за храна/вода… А като сложим и изгубения ден в мандахерцане по влакове си е направо нечовешко… И това само за един диск с музика?! Мисля, че Интернет магазините за музика, от където си набавяш  Vorbis (.ogg) или MPEG (mp3) без много усилия са доста добро решение. Уви – в България тези се броят на пръстите на едната ми ръка, а и аз не слушам комерсиални боклуци (чалга, изкривен поп и още по-изкривен рап). Филмите като че ли са малко по-достъпни, но отидох в една близка видеотека веднъж и ми връчиха пиратско DVD на един филм… Парадоксално, нали…

Има и нещо друго обаче – голяма част от българите са на принципа “шамар да е – на аванта да е”. И трудно ще се отучат да не крадат софтуер (т.е. от авантата)… Но българската народна психология е нещо уникално, сложно и съвсем (за съжаление) не ми е в компетенцията.

Сега да се върнем на парите и държавната политика (те са горе-долу едно и също нещо).

Какво прави държавата, що става дума за пиратство? Тя хем го стимулира със всички възможни средства, хем и се опитва да го премахне. Още един от парадоксите в страната. Значи, хем казват “пиратството е нещо лошо, вие сте крадци и ще ви натикаме в затвора!”, хем пък от друга страна казват “Всички в ДА, всички училища, университети, държавни фирми и прочие ще използват комерсиален и скъпо струващ софтуер!”. Хем казват “Ние всички съзнаваме, че много от българите са бедни…”, хем насърчават използването на комерсиални продукти.

Например, в училище ни учат с Corel Draw, Microsoft Office и Flash. По програма. Е, добре де… как аз да дам толкова много пари за тези неща, та да се опражня в къщи? Та аз едва събрах пари за компютър преди време…  Защо бе джанъм билетчетата за градски транспорт за студентите са по-евтини? Ами, разбира се, защото повечето студенти са бедни… Или поне не са богати. И както в единия момент им дават билетче с някакви стотинки по-евтино от нормалното, така в следващия момент им казват, че ще работят с Windows за $200 и Photoshop за $700. Е..?!

Вярно е, че в държавните учреждения софтуера е легален – купуват го за някакви безбожни суми от Microsoft. Добре, това е добре – то оставаше и там да са с нелегален софтуер. Но как така искат (дори изискват) и ние да даваме безбожни суми за софтуер, при условие, че в същото време същите политици с тъжен тон признават, че българския стандарт на живот е много нисък и заявяват, че ще се борят срещу това?!

Сега много хора ще кажат, че има GNU/Linux, *BSD, OpenSolaris и хората не са длъжни да използват комерсиални гадости. Факт. Но при условие, че от както сме демократична държава навсякъде се използва Windows хората трудно биха научили за алтернативите. При условие, че в компютърни зали, Интернет кафенета, училища и университети яростно използват комерсиален софтуер средностатистическия потребител, който иска само да си пусне филм и да послуша музика едва ли би си направил труда да се “рови” (мразя този израз.. аз да не съм прасе или къртица, та да се ровя?!) в Интернет за алтернативни системи. Той или тя просто ще иде при приятел и ще каже: “я ми дай диска си с Windows-а, че трябва да преинсталирам”.

А и съм убеден, че повечето от държавните служители по домовете си използват именно нелегален софтуер – те са научени да боравят само с него именно от държавата, не им се дават една камара пари за същия софтуер и си го крадат…

Ако политиците не искат пирати, то най-напред трябва да спрат да налагат скъпо струващи продукти на българите. Цялата държава трябва да мигрира на свободни алтернативи – те не са нито по-сложни, нито по-несигурни, нито по-лоши. В общия случай – дори напротив. А щом държавата мигрира – ще я последва и бизнеса, поне в голямата си част. Това ще е добре за всички – и държавата няма да плаща милиони на Microsoft, и потребителите няма да крадат софтуера, който не могат да си позволят, а им се налага. Също така и самия софтуер ще се развие. Имам предвид, че българските програмисти съвсем не са толкова малко и съвсем не са некадърни. Но голяма част от тях пише гнусни Windows програмки. Ако не беше така, много от тях щяха да се включат в свободни проекти и да направят софтуера по-добър. Съответно и всички ние ще използваме по-добър софтуер… Включително държавата.

Колкото до музиката и филмите… Те много по-трудно биха могли да са свободни и безплатни. Такъв е бизнеса просто – комерсиализация до дупка. Това може и да се промени, но съвсем няма да е скоро. Ако въобще се промени. Но пък ако държавата премине на свободен софтуер ще спести доста пари, които така или иначе ще отидат във всички нас, гражданите. Съответно стандарта на живот ще се попромени (е, не само от спестените пари от софтуер, разбира се) и хората ще са способни да си купуват музиката. Иначе, как аз, с месечен доход ~80 лв да си купя диск за 20? А само един диск слуша ли се? ;-)

Advertisements

4 Responses to “Пиратство”

 1. RockFire Says:

  Имам чувството, че все повече от изпълнителите правят музика заради парите, а не заради самата нея.

 2. atan Says:

  Всичко е една гадна конспирация. Мислиш ли, че Microsoft не знаят, че примерно 90% от българите, а и не само тук ползват нелицензиран и краден Windows? Напротив, и според мен нарочно не предприемат нищо. Логиката “А бе нека го откраднат, така или иначе е по-добре да не ползват другото, след време ще си вземем каквото трябва и както трябва” е налице. Същото важи и за продуктите Corel Draw, Photoshop, etc…Свикнал веднъж да работиш на него, трудно можеш да го замениш с нещо друго (Inkscape, Gimp), най-вече заради липсата на желание.
  От трета страна, музикалните компании/музиканти едва ли губят чак толкова много от кражбата на mp3-ки. Всъщност, донякъде точно тази кражба е в техен плюс.
  Че звучи гадно – така е, но ако всичко (колкото и вярно да е), което си написал се спазваше, бъди сигурен, че нямаше да има примерно такова развитие на технологиите, на системите и каквото се сетиш още. Или поне щеше да става много бавно. И хората са наясно с това и продължават. Може би точно за сега това е правилния път на развитие, пък нататък нейсе, дано всичко стане както трябва да е.
  А между другото, колкото и странно да звучи, има хора, които с удоволствие заплащат всеки един продукт на компютъра си и даже не искат, и да чуят за Свободен Софтуер, или отворена програма.

 3. necrony Says:

  Какво чувство… то си е така. Или поне ако не е само заради парите, то е заради музиката+парите. Трябва да си наистина много напред, с много пари за да правиш музика, която да пускаш безплатно. Ако се гледа на правенето на музика като хоби, а не като средство за печалба.. то наистина трябва да разполагаш с доста средства. Говоря за правене на музика, не за дрънкане с китара вързана към PC :)
  Но да не се откъсваме от темата. Във фирмата, в която работя има около 25 компюртъра + компютрите по магазините в страната, които са около 35, стават близо 60. И всичките са с Windows, без лиценз. Използва се предимно офис пакета. И какво ще стане ако от полицията минат на проверка и изземат всички компютри, да кажем само тези в офиса..ами какво.. фирмата ще бъде доста назад, всичко може би за месец два ще бъде в застой, да не говорим, че може и да фалира. Опитах се да обесня на някой от шефовете за свободния софтуер, но след като са разговаряли с тъй наречения системен администратор (който си е с една дума ламер) отговорите бяха от типа- никой не разбира от Линукс, ще трябва да се обеснява на всички как да го използват и щяло да отнеме много време, щяло да има проблеми и незнам си още какво. Просто реших да не се занимавам.Сега им е лесно, но никой не мисли какво ще стане, ако има проверка и компютрите бъдат дигнати.. а да не говорим, че може да се стигне и до съд, но не съм много запознат с правните условия на лиценза на Windows.

 4. luchko Says:

  @Atan
  Според мен най-правилния път за развитие на технологиите е като са свободни. Така ще има истинска и лоялна конкуренция и по-добра надпревара между компаниите, които разработват софтуера. А не както сега – който измисли нещо, патентова го за милион години напред и останалите… мда. Така не се прави. А че Microsoft, Adobe и останалите монополисти знаят, че софтуера им се краде – знаят. И че е за тяхно добро – за тяхно е. Това си е част от пропагандата. Колкото до хората, които не искат да мигрират… Да, те са много. Но ако става дума за фирми – те просто искат поддръжка. Тоест, някоя сериозна компания (ala RedHat, Novell, IBM, etc) да им каже: ето ви този продукт, той струва $200, отделно давате $200 за поддръжка. И когато лелката от канцеларията или мазния чичко в големия офис имат някакъв проблем – просто да звъннат и да им се реши проблема от компанията. В България такова нещо има, просто тепърва се развива.
  @Necrony
  Всъщност, не е толкова трудно да изкарваш пари от музика, като пускаш музиката си свободно в Интернет. Има някои групи (дори в България – Балканджи са много ярък пример за CC банда) които пускат музиката си свободно, по този начин насърчават хората да я споделят, музиката им се споделя между хората и накрая стадиона е пълен. Пълен стадион – много пари. Просто съвременните комерсиални групи и изпълнители едва ли биха рискували с нещо толкова ново и не до там тествано. Колкото до фирмата ти… Кажи им, че са самоубийци. И да, може би са прави, че софтуерната миграция е нещо доста трудно, особено когато иде реч за много машини. Но пък в крайна сметка към този момент потреблението му от чисто потребителска гледна точка е доста лесно (виж GNOME, KDE – от това по-лесно не знам просто). Така че е въпрос на желание… И поддръжка. Но щом и в момента не плащат за поддръжка просто не виждам къде им е проблема… Навярно някъде под теменната кост. ;-)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: