Либия…

December 19, 2006

Е, осъдиха ги на смърт.

Не искам звуча… песимистично, но не вярвам това положение да се промени. Странно как тези жени станаха жертва на некадърна политика и от българска страна и от либийска…

Всъщност, аз не разбирам много от политика. И не ми се пише много по темата… За всичките седем години се изписа повече от необходимото. За съжаление твърде малко се мислеше за това как мислят либийците… А когато има някакъв проблем между две страни (двама човека, две групи, две държави…) винаги трябва да се погледне от гледната точка на отсрещната. Когато се случи трагедията с блъснатия автобус в Бяла баба ми каза следното относно шофьора на камиона:

“Тос’ циганин заслужава да го срежат на 18 парчета”

А шофьорът всъщност е турчин. Повече от сигурен съм, че ако няколко либийки бяха обвиняеми в България, че са заразили и избили десетки българчета картинката щеше да е съвсем същата – пак делото щеше да се точи с години, пак щяха да ги осъдят на смърт. Обществото щеше да го иска. Ама много силно. И само щяхме да чуваме “Мръсни цигани! Избийте ги!”… защото разбира те ли, болшинството от българите не знаят нищо за мюсюлманския свят. Но това е друга тема, разбира се. И в крайна сметка нямаше да има реални присъди… И само ако някой бе намекнал, че (примерно) хигиенните условия в болниците са ужасни, всички щяха в общ глас да викнат колко всъщност са велики и кадърни нашите си лекари и как това няма начин да е причината за смъртта, защото те пазят добра хигиена.

Не, че защитавам либийците или пък искам българките да умрат… Трябва да съм психично болен, за да го искам.

Чисто и просто си мисля, че тези присъди идват от същината и природата на човека и цивилизацията – хората винаги искат изкупителна жертва… В този случай това са нашите медицински сестри. Тъжно, но факт…

В крайна сметка обаче имаме много плачещи майки (и тези на дечицата там, и тези на нашите медици тук), две болни общества, сбирщина некадърни политици и един несправедлив съд, който се влияе именно от болното общество. Така както всяко съдилище през хилядолетната история на човечеството… Нали се сещате за Пилат Понтийски, който осъжда невинния Иисус, за сметка на истинския престъпник? И нали се сещате за причината?

И все пак, надеждата омира последна…

Leave a comment