Потребителско ръководство за Джабър

November 30, 2006

Както вече споменах преди време, започнах превода. Поради разни прични се забавих доста и съм стигнал до половината. Само че се чудя, дали въобще има смисъл… И дали би било по-добре да пиша в блога други (навярно по-добри) материали относно услугата. А и всички вие, разбира се да помагате. :-)

Основната причина е, че самото ръковоство е доста старо – разглеждат се стари версии на клиентите Exodus и Gabber (който, поправете ме ако греша, но мисля че не се поддържа вече) и може би няма да свърши много работа на обикновения потребител.

Тук можете да намерите оригинала на английски език.

Какво мислите?

Advertisements

One Response to “Потребителско ръководство за Джабър”

  1. turin Says:

    Понеже никой не казва, да ти дам мнението си. Ти си прецени, но според мен по-ценно ще е да пишеш статии – те ще са актуални, лични, с позиция и с причина. Не че е лошо да се преведе и ръководството, но наистина е много остаряло – в света на джабър всичко се развива доста преди да бъде описано и прошнуровано – затова пряката публицистика през блога ти ще е много по-ценна както за нови потребители, така и за хората, които така и така се интересуваме от Jabber/XMPP.
    Ако приемаш още идейки – има много начини да подсилиш развитието в тази област, например много от програмите имат неподходящ интерфейс, недиозпипани икони – може да направиш свои jisp-пакети с икони за xmpp. Или пък да стимулираш някак развитието на SVG-поддръжката в джабер-клиентите, тя засега е още доста ограничена и далеч не е масова. В преводите на интерфейса на български също има доста какво да се направи.
    Gabber отдавна е неразработван, доколкото помня, във всичките му варианти, а Exodus би трябвало да е пак активен, въпреки кончината на Питър Милард през април тази година.
    Далеч не давам съвет, по-скоро ми е приятно да споделя отношението си по такава близка ми тема. :) Каквото и да прецениш, давай и с блога – много повече хората четат избрани блогове, отколкото поостарели ръководства и документации… :)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: