Защо Jabber

November 26, 2006

Нека предположим, че ти си дългогодишен потребител на ICQ и/или MSN. Свикнал си си и с нещата, които ти харесват и с нещата, които те дразнят. Защо да мигрираш към нещо ново и непознато? Ето няколко причини.

 • Преди всичко, има много програми, чрез които можете да си бъбриш с приятели, използвайки Джабър.

Това означава, че имаш избор и ако една програма не ти харесва би могъл да я замениш. А след като я замениш всичките ти контакти ще бъдат запазени. Тези програми се наричат “клиенти”. Те са клиенти за Джабър, точно както mIRC, Miranda и Xchat са клиенти за IRC. Така ти се зачита правото да избираш и правото да харесваш/нехаресваш нещо. Има много програми, измежду които да избереш. А ако разбираш от програмиране – би могъл да си напишеш своя собствена програма.

 • Джабър е Свободен софтуер

Дори това да не ти говори нищо, не се притеснявай. Нека обясня. Представи си, че на света имаше само една услуга за бързи съобщения. Тя е несвободна и тиранично манипулира пазара и потребителите. Нямаш право да избираш измежду тази и други подобни услуги, нямаш право да я променяш, нямаш право да я подобриш. Една програма, един мрежов протокол – една услуга. Е, как ти звучи? Кофти, нали? За това има Свободен софтуер – софтуер, който ти дава свободата да избираш и при желание – промениш и подобриш това, което използваш. Свободата да споделяш. Навярно си чувал за Linux и за други UNIX-подобни системи. Знаеш ли защо това са толкова добри и популярни системи? Защото нямат собственици. Защото зад тях не стоят корпорации, а доброволци. Хиляди доброволци, които работят върху тях. Същото е и при Джабър – той се разработва свободно. Това значи, че хиляди хора отделят от времето си, за да може той да става по-добър и по-добър. И успяват!

 • С една програмка към целия свят

Не, не си противореча. Нямам предвид, че има само една програма, която да използва Джабър. Имам предвид, че чрез избраната от теб програма би могъл да се свързваш с приятелите ти, които използват MSN, ICQ, IRC, Yahoo, AIM и т.н. Това се нарича “транспорт” и е една от най-готините възможности, които Джабър ти предлага. Нека обясня малко по-подробно. След като си избереш най-добрия според теб Джабър клиент и се регистрираш на някой от Джабър сървърите имаш възможността лесно и безпрепятствено да си говориш със старите дружки, които все още използват гореизброените услуги. Например, ако до сега си използвал mIRC и ICQ, е напълно възможно да ги замениш само с една програма – тази, която ти си избра.

 • Джабър навсякъде

Ти си различен от твоите приятели, клиенти и познати. А различните хора са с различни виждания. Различните виждания могат да се отнасят и до различните операционни системи. Така, ако ти използваш Windows, то може би някои твои приятели използват Linux, а например аз – FreeBSD – една UNIX система. За Linux и UNIX потребителите понякога е проблем да използват някои от собственическите (комерсиалните) услуги пълноценно. Проблемът би могъл да е както от технически, така и от морален характер. Това е едно голямо ограничение. За да докажа тезата си, отново ще дам пример. Представи си младо семейство. Мъжът е войник и го изпращат на задгранична мисия тъкмо когато жена му е бременна. Жената използва Windows и MSN у дома, а съпругът й – MSN клиент и Linux. Тук е момента да подчертая, че MSN поддръжката под Linux и UNIX е доста незавършена, но това е изцяло по вина на Microsoft. Жената ражда. Иска да изпрати снимка на бебето до съпруга си в реално време, но не успява, защото това не се поддържа от Linux клиентите за MSN. Тъжно, нали? Ако и двамата използваха Джабър, този проблем въобще нямаше да съществува. Джабър клиенти има за всички операционни системи и това означава, че ограничения нама! А, и между другото – можеш да използваш Джабър и от мобилен телефон.

 • Джабър – свръхмодерната технология

Светът тепърва започва да обръща внимание на Джабър и неговите възможности. Ярък пример е програмата на Google – Google Talk. Тя ви дава възможността освен да бъбрите в писмен вид, да говорите (с микрофон и т.н.) с приятелите си – при това използвайки само Джабър технологията. Това означава, че съвсем скоро много други клиенти ще поддържат същата тази функция и светът ще говори свободно. Освен това, скоро се очаква поддръжката на SVG в много Джабър програми. Без да навлизаме в технически детайли, това значи че ще можете да рисувате в реално време. Например, ако трябва да ти обесня какво представлява къщата ми, а това е трудно да се опише с думи – ще ти я нарисувам.

 • Заключение

Ако използваш Джабър ти:

 1. Си малко по-свободен човек
 2. Имаш правото да избереш най-добрата за теб програма
 3. Разговаряш с приятели, независимо от операционните им системи
 4. Си една наистина модерна личност

Чувствайте се насърчени да разпространявате статията. Ако съм допуснал някъде грешка – поправете ме, моля. Ако смятате, че съм пропуснал нещо съществено (или пък не толкова) – ще го включа на момента.

Advertisements

3 Responses to “Защо Jabber”

 1. Nataliya Radeva Says:

  Kak moga da se registriram v Jabber ili ot kude da go instaliram?
  Vpe4atlena sum ot statiata vi.
  Pozdravi
  Nataliya

 2. luchko Says:

  Здравей, Натали.
  Радвам се, че статията ти е харесала.
  Един чудесен клиент (програма) за Джабър е Gajim. Можеш да разбереш повече за програмата на адрес: http://gajim.org
  Също така от този сайт можеш да си избереш друга програмка, ако Gajim не ти хареса:
  http://www.jabber.org/software/clients.shtml

  Съвсем скоро очаквай ревюта на някои програми и още статии относно Джабър.


 3. Жалкото е че май няма клиенти за линукс, които могат да работят с аудио и видеото на GTalk – ако обаче греша ми пиши, ако обичаш! Ще съм много благодарен.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: