Fight For Freedom

November 24, 2006

Аз отдавна водя своята малка борба за свобода. Както всеки уважаващ себе си, демократично мислещ човек на този свят. За това използвам свободен софтуер, за това този блог е под свободен лиценз. За това се опитвам да накарам хората около себе си да започнат да споделят. Да споделят дори своята собствена свобода.

Дали обаче има свободни хора? В синонимния речник откриваме, че всъщност думите свобода и самостоятелност са синоними. През малкото живот, който съм живял съм разбрал, че такова нещо като самостоятелен човек просто няма. Всеки е зависим. “Винаги има по-голяма риба”, както се казва в Междузвездни войни. На човек му остава само да стесни кръга от неща и същества, от които е зависим. Някои го правят, като основават свой собствен бизнес – за да нямат шефове. Други стават подобия на асоциални темерути, за да не са зависими от обществото… Или поне не много толкова, колкото т.нар. “общественици”. Трети използват само свободен софтуер – за да не са зависими от някоя компания и разпасаните програмисти в нея. Монашеството може би също е някакъв опит за самостоятелност и независимост. Но и монасите са зависими.

В тази статия ще акцентирам главно върху софтуерната свобода.

Аз живея в малък град – тук повечето хора не са с висок коефициент на интелигентност. Не, че имам против малките градове и села или пък хората, живеещи там – напротив. Но това, което казвам си е факт. Дължи се на малкото места за култура. В моя град киното бе продадено и направено на търговски център отдавна. Театър и опера няма – само читалище. За това, ако например искам да изведа момиче на кино ще се наложи да отида във Велико Търново (на 30 минути път), което ми струва (за мен и дамата) около 5 лв. Отделно билетите. Отделно да платя сметката, ако пийнем по кафе. Тоест – необходими са ми около 20 лв. за да отделя малко време за култура и забавление – нещо, от което се нуждае един млад човек. За сметка на това, малки и долнопробни кръчми не липсват – напротив даже. И ето как хората тук си живеят без култура, с изкривен и побългарен чалга-начин на забавление. От тук е съвсем лесно да си извадим заключението, че в малките градове и села рядко се появяват хора с много висок коефициент на интелигентност, освен ако не се ориентират към по-големите градове, където да получат добро образование и да имат възможност да отделят повече време за някакъв нормален вид култура – театър, примерно.

Та така. Живеят си хората. Но рано или късно, независимо от тяхната професия, социален статус и прочие, болшинството от тези люде се сблъскват с това чудо на техниката – компютъра. А компютъра по принцип, свързан към Интернет би могъл да бъде източник на какво ли не – включително култура и развлечение, разбира се. Вчера попитах в класа кой от присъстващите (десетина човека) знаят какво е компютър. Чух различни нечленоразделни звуци от сорта на “ъ-ъ-ъ”, видях замислени и дори леко стресирани погледи и се чуха няколко отговора, всичките от рода на “ами едно с кутия и монитор” и “ами онова, на което се играят игри и се ползват програми”. Попитах и няколко човека, които учат информатика – същата работа. Всички тези хора използват компютрите си ижедневно. Те си “отварят АБВ-то”, те “чатят в мирката”, те “плямпат по Скайп”, и о, боже – посещават часове по информатика и ИТ, където правят презентации, таблици, а понякога и рисунки!

Преди да бъда разбрат погрешно и да наскачате срещу мен, ще отбележа, че нямам против не толкова компютърно грамотните хора. В крайна сметка, тракториста на нивата няма работа с компютър => не го интересува => не знае нищо. Нормално. Няма лошо.

Въпросът е в друго. Дори след като им обясних, че компютър означава “изчислителна машина” и не е нищо по-различно от “супер готин калкулатор”, разлика няма. Няма и да има. Няма как да има. Дори и хората, които знаят малко повече и съзнават, че “мирка” е нещо, което само малоумник би използвал в речника си, просто защото се произнася “ЕмАйАрСи” и е просто клиент към протокола IRC, няма да се повлияят. Те ще продължат да си използват проклетия, гаден, краден Windows и всичките останали дивотии покрай него. Те няма да съзнават, че всъщност са крадци, защото за тези продукти производителите им са избрали да са платени. Тоест – те си го знаят това. Поне болшинството. Чисто и просто не се чувстват крадци. За това, какво е пиратство и дали крадем, като използваме нелицензиран софтуер ще пиша скоро, то е друга тема…

Всички тези хора – от лелките по канцеларийте, до учениците не виждат в компютъра си нищо повече от някаква машинария, която прави полезни (а понякога не толкова) неща. И точно заради това, тези хора не съзнават престъплението (по закон), което извършват сваляйки неща, които принципно се купуват.

И по същата тази аналогия те не виждат в компютъра си източник на свобода. Хората просто отказват да приемат, че използвайки несвободен софтуер те са в капан, в плен, в робство. Те стават роби, по един или друг начин на производителя на програмката или на операционната система която (легално или не) използват. Роби може би е силна дума… Но пък смятам, че е правилна.

Аз обичам всичко да е в моите ръце, когато работя по нещо. Обичам властта. Обичам аз да казвам на компютъра какво да прави, а не той да ме командва, макар и чрез лъскав интерфейс и любезни диалогови прозорци. Обичам да разглобявам системата си на съставни части и след това да я сглобявам сам. Обичам системите, които бих могъл да оправя сам, без да рестартирам машината. Обичам още да имам възможността когато нещо не ми харесва да го поправя сам и да го подобря. За това съм и в проекта Enlightenment – за да направя нещо добро за него. За да помогна на общността. За да стане по-добър продукт. Доброволно. Това ми дава възможността да работя и общувам с хора, които са много по-умни, опитни и възрастни от мен. Да се уча от тях.

Хайде сега ми кажете, кой несвободен продукт може да ми предложи това? Не се сещам за нито един. И знаете ли… хората като мен са много. Наистина много. И болшинството тези хора използват несвободни продукти и не са и чували за понятието “свободен софтуер”. Защото те не виждат нищо повече от желязо, екран и “Start бутон”. Не виждат източник на свобода на действие, на мисълта и т.н. И дори когато им обясниш какво е свободен софтуер и защо е свободен, те пак не проумяват. За това – човек сам трябва да извоюва свободата и независимостта си. Не е никак трудно да намериш четиво по темата и да научиш повече… Стига да пожелаеш. Свободата (до толкова, до колкото е възможна за постигане) не е и не трябва да бъде дар, тя трябва да се извоюва.

Обществото ни все още не е готово да приеме свободата в софтуера. Навярно, след петдесет години, когато баби с преносими компютри няма да са атракция – ще има шанс. Но не и преди това.

Инак, от икономическа гледна точка има голям шанс да се използва такъв софтуер в ДА и изобщо всички държавни учреждения. Само трябва да попаднем на по-кадърни политици. И пак няма да е заради свободата, а заради спестяването на пари…

P.S.

Така и не се научих да пиша систематично есетата си. Дано да се разбира къде и какво имам предвид из хаоса от мисли :-)

Advertisements

2 Responses to “Fight For Freedom”

 1. atan Says:

  А, нищо общо с темата:) Просто ми дойде на ум:

  There’s a sound heard across the land
  It’s heard across the sea
  You’ll only hear it if you listen with your hearts
  And one day hope to be free

  To hear the sound of freedom many gave their lives
  They fought for you and me
  Those memories will always live in silence
  And now it’s our time to be free

  Where the eagles fly – I will soon be there
  If you want to – come along with me my friend
  Say the words and you’ll be free
  From the mountains to the sea
  We’ll fight for freedom again

  Scream out loud for all the world to hear
  From sea to shining sea ??
  Let freedom ring and every man be king
  To live as one through the years

  The Fight For Freedom by ManOwaR

 2. luchko Says:

  Заглавието не е случайно :-) Правилно си се сетил.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: