Jabber.

November 23, 2006

Джабър. Точка.

Омръзна ми, от набори, които да ми разправят за “Кю-то в АБеВе-то” (a.k.a. ICQ), от малтийци, които да ми казват:

“IRC and ICQ are too old for Malta. We use MSN.”

И да ме гледат тъпо на въпроса:

“And what about Jabber?”

И всякакви подобни индивиди. Трябва да се сложи край на това. Сега, внимание, всички, които не знаят каквое Jabber (Джабър):

Основни значения на Jabber:

  • Бърборя, дърдоря, бръщолевя
  • Ломотя, изломотвам
  • Бърборене, дърдорене, бръщолевене
  • Ломотене
  • Поточна XML технология, използвана главно за бързи съобщения

Jabber е известен като “Linux в областта на бързите съобщения” – отворена, сигурна алтернатива без реклами на разпространените услуги за бързи съобщения като AIM, ICQ, MSN и Yahoo. Същността на Jabber е множество от XML протоколи и технологии, които позволяват на двама души да обменят съобщения, информация за присъствие и друга структурна информация почти в реално време през Интернет.

Jabber технологиите предлагат няколко ключови предимства:

 • Те са отворени – протоколите Jabber са свободни, отворени, обществено достъпни и лесно разбираеми. Освен това съществуват множество имплементации на клиентски и сървърни програми, компоненти и библиотеки.
 • Съществуват стандарти – Internet Engineering Task Force (IETF) формализира основните XML поточни протоколи като одобрена технология за бързи съобщения и информация за присъствие под името XMPP, а спецификациите на XMPP бързо се придвижват напред в процеса по стандартизация на IETF.
 • Те са доказани – първите Jabber технологии за разработени от Джеръми Милър през 1998 и днес са съвсем стабилни. Стотици разработчици се трудят върху Jabber технологиите, в Интернет има десетки хиляди Jabber сървъри, а милиони хора използват Jabber за бързи съобщения.
 • Те са децентрализирани – архитектурата на Jabber мрежата е подобна на тази на електронната поща. В следствие на това всеки може да пусне собствен Jabber сървър, което позволява на хора и организации да поемат контрола върху начина, по който обменят съобщения.
 • Те са сигурни – всеки Jabber сървър може да бъде изолиран от публичната Jabber мрежа (например един фирмен intranet); в основните XMPP спецификации е заложено сериозно ниво на сигурност посредством вграждането на SASL и TLS.
 • Те са разширяеми – чрез използването на XML namespaces всеки може да изгради различна функционалност върху основните протоколи; за да се поддържа съвместимост, разработката на основните разширения се управлява от Jabber Software Foundation.
 • Те са гъвкави – приложенията на Jabber отиват далеч отвъд обмяната на бързи съобщения, като включват управление на мрежи, content syndication, инструменти за съвместна работа, споделяне на файлове, игри и отдалечено наблюдаване на различни системи.
 • Те са разнообразни – широк кръг от фирми и проекти с отворен код използват протоколите Jabber за разработка и внедряване на приложения и услуги в реално време. Никога няма да се окажете в “задънена улица”, когато използвате Jabber технологиите.

Категорията “Jabber” в този блог ще е посветена на всякаква пропаганда на протокола. Започнах да превеждам потребителското ръководство, до два-три дни ще е готово. Ще правя ревюта на различни клиенти. Ще разказвам лични преживявания, свързани с идиотски направени протоколи, за да убедя хората да ползват тази наистина добра услуга. Всеки един, който си има любим Джабър клиент е свободен (и дори силно насърчен!) да ми изпрати ревю, включващо картинки, илюстриращи възможностите му. HOWTO и маркетингови материали също са повече от добре дошли. И помнете, че колкото по просто е написано – толкова по-добре.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: