Линукс по български

November 16, 2006

От много време насам се възмущавам на т.нар. “Български портал за свободен софуер”, a.k.a. “Линукс за българи”. Аз си го наричам “Линукс по български”. Защо? Защото там ежедневно човек може да се сблъска с българщината в най-лошият й вид. “Смислени” спорове по “нормални” теми, “компетентни” мнения от “компетентни” хора по (примерно) новини, написани по “кадърен” начин на “чист” и “разбираем” български език. В общи линии – четеш и се чудиш дали да се разплачеш или да се разсмееш… Дали да се ядосаш на некадърника, който изписва плачевно глупавото си мнение на шльокавица или просто да спреш да посещаваш т.нар. “портал”.

Не, че имам против такъв портал – напротив. “За” съм със всички крайници. Не, че имам против хората, които го управляват и които са го създали – напротив. Евала им, че са направили всичко това. Въпросът е в друго…

Твърде много грешки са допуснати още от самото начало. Да започнем с домейна, който аз така настоявах да сменят. При условие, че този портал обхваща: 1) GNU/Linux; 2) *BSD; 3) Solaris; 4) Камара програмни езици; 5) Свободен софтуер от всякакъв вид и със всякакво предназначение; 6) Несвободен софтуер, създаден за GNU/Linux (т.е. Opera, Skype и т.н.); 7) Свободна култура и всичко свързано с нея – от списания до събития; 8) …

Има и още, просто ще пропусна нещо със сигурност. Та… За мен е просто глупаво и направо недопустимо да се слагат всички тези неща под домейн, който включва името на един единствен продукт – Linux ядрото. Вижте – ако сайтът включваше новини и статии само за Linux ядрото и евентуално за някоя друга дистрибуция – всичко щеше да е наред. Щеше да си е чудесно. Но при условие, че се публикуват толкова много неща от толкова много сфери на информационните технологии и свободната култура е просто смешно. Съзнавам, че за повечето хора домейна няма значение. Съзнавам и че името “Линукс за българи” значи много за екипа. Но не го смятам за правилно.

За дизайна на сайта няма да говоря. Не разбирам много, дори това няма да мога да направя със сигурност. Но не ми харесва. И самият факт, че си седи така от толкова време а едва преди няколко месеца пуснаха един неуспешен конкурс за дизайн, не говори хубаво за екипа. Каквото и да си говорим, колкото и да са заети и да нямат време, с каквото и да се занимават – все щяха да измислят по-хубав сайт за толкова години. О, да… сега са започнали да правят нещо. Айде да видим какво ще излезе.

Новините са в окаяно състояние в най-общия случай. Когато направиш забележка ти се сопват “като можеш по-добре – направи го ти”. Е, веднъж написах как трябва да изглежда новината на чист български като коментар, но го изтриха, като бутнаха (т.е. поприкриха некадърността на автора) малко новината. (За справка – вижте коментара “Браво Лъчо” от rover65. Бе адресиран към мен, и по-специално към начина, по който бях написал новината за да изглежда добре. Моите коментари там ги няма.)

Когато тръгнеш да ги критикуваш от към качество или те игнорират или ти обесняват, че портала се движи от общност. Тази общност, видите ли, трябва да пише новини и статии. Съгласен съм. Но в България като цяло обществото е не просто болно, а почти мъртво… та какво остава “общността” в някакъв си портал? Ето, хвърлете един поглед на галерията. Дето уж се гради от потребителите. От кога говоря да се направи ala OSDir, или просто да се махне и да се сложат няколко снимки на няколко среди, които периодично да се обновяват от администраторите? Е, сега какво гледаме? Нека го опиша:

1. Снимка, на която се вижда тапет и икони; 2. Коментар в стил “Това е моят компютър” или “Това е моята Debian[Fedora/SourceMage/Whatever] дистрибуция”.

Рядко има нещо по-смислено.

В секцията “Връзки” за последно като проверих имаше камарка от изпочупени и неработещи… връзки. Само като отидем в подсекцията “Програмиране” и хвърлим поглед върху “IDE-та” ни става ясно пък колко са наблегнали на българския, когато са създали секцията.

Статии? Вярно, има доста полезни неща. Но има и неща, като например това, което просто не виждам кой би имал полза от него и защо.

“Въпроси-отговори”?! О.. :-D Освен да ви покажа това и да ви поущря да попрочетете останалите въпроси и отговори няма какво повече да направя. Шоуто на Къци не струва пред шоуто на Линукс общността.

Актуалната тема рядко е актуална. Дори не виждам особен смисъл от тази секция.

Та така… Аз наистина съм дребнав и критичен перфекционист, както се разбира и от тази статия. И когато ползвам някакъв продукт адски много държа на качеството и то в детайл. А в “Линукс по български” просто няма качество. Или поне не необходимото по моите си критерии. Определено имам още какво да кажа, но не смятам че въобще си струва. Така или иначе всичко ще си върви по старо му… А и навярно така е правилно. Защо такива специалисти да слушат едно хлапе? Няма начин.

Нещо, което обмислям от крайно много време – спирам да посещавам портала.

Advertisements

3 Responses to “Линукс по български”

 1. turin Says:

  Аз го направих преди време – просто престанах да отварям този сайт. За мен “Линукс за българи” имаше своя звезден миг, но наистина беше само миг и след това започна да се скапва. Бавният разпад се удържаше от голямата маса натрупани потребители – именно заради многото си посещения сайтът продължава да “цапа пространството”. Съответно повечето сега навлизащи в GNU/Linux хора разбират първо за този сайт и първо там започват да стават редовни посетители. Кръгът се затваря и сайтът си стои.
  Славей Караджов навремето направи наистина много, като даде трибуна за първите статии и новини, послетени на тази иначе забранена за другите новинарски портали по това време тема. Но след това, когато вече се появи и разви “екип”, нещата загрубяха.
  Помня, че преди доста години вече веднъж на една от първите линукс-срещи на по бира в София, когато се запознах с Никола Антонов, му казах, че единственото решение пред сайта им е да създадат уики-раздел към него и да се погрижат това да е основната съдържателна част на сайта. Чак след две години примерно наистина се появи уики там, но си личеше, че е отчаян опит за реанимиране.
  И досега почти цялата информация в сайта е разпръсната сред безмислени онвини и още по-безмислени коментари.
  Дано поне да печелят от рекламните банери нещо, че да има някакъв смисъл от сайта…

 2. atan Says:

  Имаше един период от живота ми, през който почти постоянно бях в тази матрица и добре, че някой дръпна кабела от хъба та да не си пълня главата с глупости…не че няма, но това е отделен въпрос :)

  Когато навремето открих http://linux-bg.org, сайта беше станал за много хора нещо като опора, място където да се “виждат”, обсъждахме си разни проблеми, а после дойде време и се народи детската и малоумна паплач в това за съжаление наистина малко общество. Тук не визирам броя потребители, които пише по форуми исекции за въпроси/отговори, визирам малоумната сбирка картофи, която се е събрала, едната постоянно пита за нещо (горе-долу в един вариант) другата отговаря по същия начин – и така се завързва диалог.

  Все пак е интересно де, сутрин преди да почна работа, винаги отделям по 5-6 минути, за да разгледам секцията “Въпроси/отговори” и форума – евала! Сайта с всеки изминал ден се доближава повечко до http://e-bane.net :)) Не че е лошо, напротив. Винаги е хубаво да има повече места, където човек да се посмее на воля или да се начете на глупости.

  Колкото до името – ако помня правилно в началото бе създаден точно linux-bg, защото все още нямаше особено много почитатели на други OS/клонове, GNU/Linux тъкмо беше нашумял тук при нас и мисля, че точно това е причината да е с това име. Всички бяха гладни…едно време :)

  За това, дойде един прекрасен момент и просто се отказах да пиша там. Вече си има достатъчно “разбирачи”, а и не обичам да се дърпам с хората :) Но все пак, нека са живи и здрави и да успяват със сайта.

 3. luchko Says:

  Лично аз много бих искал да чета новини и статии относно свободен софтуер и свободна култура на български език. Но за добро или лошо бих искал да чета нещо приятно, кадърно и конструктивно. Уви – linux-bg.org не предлага това.
  Със сигурност Славей Караджов и сие са направили много. Но със сигурност не са сред най-отворените към нови идеи. Ако бяха – шяха да послушат и теб, и мен и останалите хора с креативно и прогресиращо мислене.
  Е, нека си “цапат пространството”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: