Google

November 7, 2006

Google безспорно ме завладя. Ако до преди две години познавах само търсачката Google, то към момента пълноценно използвам много от продуктите на компанията. Усетих се колко съм завладян онзи ден, когато пишех темата си по История на изкуството, използвайки уеб приложението им за писане на документи (Google Docs & Spreadsheets). Този ми ангажимент пък бе старателно отбелязан още преди две седмици в работния ми календар. Отново – Google Calendar. Всички блогове и новини, които чета ги чета от Google Reader. Преодкрих дори Gmail преди няколко седмици след доста време ползване на Thunderbird. Не, че Thunderbird е лош – напротив. Много е добър. Просто определено Gmail е по-добър, поне според моите нужди. Особено сега, след като мога да си чатя направо от браузъра с другите Gmail потребители в адресната книга. И го правя ;) След като обнових любимия браузър – Firefox към версия 2.0, случайно открих Google Homepage, и определено се чувствам като у дома си с първата страница, която се отваря при стартиране на браузъра. От там направо виждам от кого имам писма, кой е писал в блога си, новините, времето, часовник, бележки, календара си… :-)

И всичко това безплатно. Някой иска ли покана, за да усети Google-тръпката?

2 Responses to “Google”


  1. Да ти светва червена лампичка? Това, което правят Google през последните години е точно това, което започнаха Майкрософт през 80-те. За мен няма никаква разлика дали програмата е на моя компютър или на отдалечена машина; щом я използвам, тя трябва да е свободен софтуер. В случая всичко (айде, почти всичко) от Google си е собственически софтуер, като примамливо подмамват все повече хора да си правят акаунти и да ползват техните “услуги”. Да не говорим какво правят с данните…

    Разбирам, че сигурно е много гот, много разглезено, полезно и удобно, но това е точно толкова неетично, колкото и всеки друг несвободен софтуер. Колкото по-бързо осъзнаем това и се разработят свободни еквиваленти (както Savane и GForge са свободни заместители на SourceForge.net), толкова по-добре и ще има по-голяма вероятност да предотвратим попадането на повече “прехласнати” хора в капана.

  2. luchko Says:

    Хм… Червената лампичка ми светна, да. Сега… че правят същото като Microsoft – правят. Но с някои съществени разлики – определено политиката на Google ми допада почече от тази на Microsoft. Истината обаче е, че Интернет не би могъл да се контролира или манипулира. Или поне не би могло да бъде особено лесно. Интернет е свобода, сам по себе си. Нито Google, нито Microsoft, нито който и да било би могъл да контролира Мрежата.
    А че повечето им услуги са несвободни – така е, да. Но за мое огромно съжаление, не бих могъл да се сетя за някоя наистина добра, свободна услуга за поща, примерно. Или RSS четец. Говоря за уеб приложения…
    Жалко, наистина. А нямам и възможността да си пусна пощенски сървър вкъщи… Колкото до Savane и GForge – дано да изместят SF. Много ще се радвам, онези само ми вдигат кръвното периодично.
    А дали аз ще изляза от клопката на Google… вероятно. Но не знам кога.

    А, и благодаря за коментара. Блога е нов и… много се радвам на коментари от хората.


Leave a comment